Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Vogels verbinden Staart met Biesbosch

Beeldend kunstenaar Dieke Venema (29) gaat aan de slag met het realiseren van haar idee ‘Rond, Rood, Staart’. De selectiecommissie koos haar ontwerp voor een op de Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. Het uitgangspunt van het kunstwerk is dat de Baanhoekweg de oprijlaan wordt naar de Biesbosch. Een verrassende route die verandert met de seizoenen: luchtig, maar wel één geheel.

‘Fris, vrolijk, kleurrijk, divers en een goede aansluiting met bewoners, bedrijven en verenigingen op de Staart waaronder Vogelvereniging De Volière en de Bijenhoudersvereniging. Bovendien biedt het idee nog volop mogelijkheden tot uitbreiding.’  Zo oordeelde de selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Nationaal Park De Biesbosch en projectleider Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats.

 

Eend, blauwborst en specht

Venema heeft de langgerekte Baanhoekweg verdeeld in drie zones met drie verschillende vogels als uitgangspunt. De eerste zone, de zon en de grondelende eend, start bij de afslag van de N3 en loopt tot het afvalbrengstation. Daar komen onder andere ronde gele nestkastjes. Zone 2 start ter hoogte van de silo van Evides. Een levensgrote muurschildering van de blauwborst is hier een onderdeel. De derde zone, grote bonte specht, is bij het viaduct waar ook de golfclub zit. Het viaduct wordt beschilderd en er verschijnen wandsculpturen. Dit moet overigens nog afgestemd worden met de eigenaren, maar er is goede hoop op een samenwerking om van de Baanhoekweg iets moois te maken. Daarnaast is er nog een mobiele zone in de vorm van een sticker van de staart van de blauwborst voor op auto’s of vrachtwagens. Een clubsticker die de bewoners en bedrijven verbindt met het kunstproject. Kleurrijke bloemenweides verbinden de zones met elkaar. Bedrijven of andere plekken die mee willen doen, op wat voor manier ook, zijn van harte welkom. Neem contact op met Stichting voor de Werkplaats via [email protected].

 

Bruggen bouwen
Het doel van het project is om bruggen te bouwen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Het kunstproject versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch. De Baanhoekweg van 4,4 kilometer lang komt uit in de Hollandse Biesbosch. Onderweg komen mensen industrie, wonen en natuur tegen. Criteria voor het kunstwerk waren onder andere: (her)gebruik van lokale materialen, reststromen, de link naar de Biesbosch, community art, artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en minstens tien jaar kunnen meegaan. De ambitie is om het kunstwerk begin 2021 te onthullen.

 

Dieke Venema
Dieke Venema heeft gestudeerd aan ArtEZ Hoge School voor de Kunsten en De Ateliers in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar. De afgelopen jaren heeft ze veel verschillende projecten gedaan: tentoonstellingen binnen, maar ook in de openbare buitenruimte. Waarom ze graag aan de slag gaat met de Baanhoekweg? ‘De uitdaging zit in de lengte van de Baanhoekweg. De weg is vrij ruw met de vele aanwezige industrie, tegelijkertijd is er, in ieder geval in het voorjaar, ook veel groen wat de route natuurlijk maakt. Ik hou van die combinatie. Bovendien past het bij waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben: niet één autonoom beeld maken, maar verschillende werken die zich tot elkaar verhouden.’ Het idee van Dieke Venema kwam uit 61 inzendingen als beste uit de bus en daar is ze blij mee. ‘Ik wil met mijn ontwerp een project realiseren wat een geheel vormt met zijn omgeving, en verandert met de seizoenen en jaren. Het lijkt me mooi om de Baanhoekweg op deze manier een sterkere identiteit te geven.’

 

StaART

Het kunstwerk is een deelproject van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Andere onderdelen zijn Brugwachter Teus in het burgwachtershuisje van de Prins Hendrikbrug, een social sofaproject en buitenvitrines als prikborden voor en door de wijk. Het is een programma dat ontwikkeld is samen met de gemeente Dordrecht en diverse woningbouwcorporaties, bedrijven en lokale organisaties. Ambitie is om de komende jaren meer kunst- en cultuurprojecten op de Staart te ontwikkelen om zo de leefbaarheid aan te pakken en de Staart op de kaart te zetten. Nationaal Park De Biesbosch en de Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek zullen de komende jaren verder inzetten op de ambitie om de Baanhoekweg als verbinding tussen stad en natuur aantrekkelijker te maken.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Geen Lingo, maar bingo bij De Merwelanden

DORDRECHT – Kandidaat-Tweede Kamerlid Lucille Werner, nummer 10 op de CDA-lijst, was vandaag op bezoek bij woonzorgcentrum De Merwelanden. Opnieuw eigenlijk, want haar oma heeft er gewoond tot zij op 102-jarige leeftijd overleed. Vanmiddag ging zij in gesprek met bewoners en medewerkers over liefdevolle zorg en fijn wonen voor anderen. In het zorgcentrum kennen veel bewoners haar ook van haar tijd als presentatrice van Lingo, een programma dat veel kijkers heeft in De Merwelanden. Vandaag was het echter geen Lingo, maar bingo. Werner deed een rondje de presentatie van een ‘gang-bingo’.

Actueel

Drie gewonden bij aanrijding op Prins Hendrikbrug

DORDRECHT – Rond half drie werden er meerdere hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeluk op de Wantijbrug en tegelijkertijd voor een ongeluk met letsel en mogelijk een beknelling op de Prins Hendrikbrug. De eerste melding bleek niet te kloppen. De tweede wel. Op de brug nar de Staart was had een forse aanrijding plaatsgevonden, waarbij drie gewonden vielen.

Actueel

Man gewond bij steekpartij op de Staart

DORDRECHT – Bij een steekpartij in een portiek aan de Jekerstraat op de Staart is vrijdag vroeg in de middag een man gewond geraakt. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding van steekpartij was en hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn.