Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Vogels verbinden Staart met Biesbosch

Beeldend kunstenaar Dieke Venema (29) gaat aan de slag met het realiseren van haar idee ‘Rond, Rood, Staart’. De selectiecommissie koos haar ontwerp voor een op de Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. Het uitgangspunt van het kunstwerk is dat de Baanhoekweg de oprijlaan wordt naar de Biesbosch. Een verrassende route die verandert met de seizoenen: luchtig, maar wel één geheel.

‘Fris, vrolijk, kleurrijk, divers en een goede aansluiting met bewoners, bedrijven en verenigingen op de Staart waaronder Vogelvereniging De Volière en de Bijenhoudersvereniging. Bovendien biedt het idee nog volop mogelijkheden tot uitbreiding.’  Zo oordeelde de selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Nationaal Park De Biesbosch en projectleider Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats.

 

Eend, blauwborst en specht

Venema heeft de langgerekte Baanhoekweg verdeeld in drie zones met drie verschillende vogels als uitgangspunt. De eerste zone, de zon en de grondelende eend, start bij de afslag van de N3 en loopt tot het afvalbrengstation. Daar komen onder andere ronde gele nestkastjes. Zone 2 start ter hoogte van de silo van Evides. Een levensgrote muurschildering van de blauwborst is hier een onderdeel. De derde zone, grote bonte specht, is bij het viaduct waar ook de golfclub zit. Het viaduct wordt beschilderd en er verschijnen wandsculpturen. Dit moet overigens nog afgestemd worden met de eigenaren, maar er is goede hoop op een samenwerking om van de Baanhoekweg iets moois te maken. Daarnaast is er nog een mobiele zone in de vorm van een sticker van de staart van de blauwborst voor op auto’s of vrachtwagens. Een clubsticker die de bewoners en bedrijven verbindt met het kunstproject. Kleurrijke bloemenweides verbinden de zones met elkaar. Bedrijven of andere plekken die mee willen doen, op wat voor manier ook, zijn van harte welkom. Neem contact op met Stichting voor de Werkplaats via post@lottihesper.nl.

 

Bruggen bouwen
Het doel van het project is om bruggen te bouwen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Het kunstproject versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch. De Baanhoekweg van 4,4 kilometer lang komt uit in de Hollandse Biesbosch. Onderweg komen mensen industrie, wonen en natuur tegen. Criteria voor het kunstwerk waren onder andere: (her)gebruik van lokale materialen, reststromen, de link naar de Biesbosch, community art, artistieke kwaliteit, uitvoerbaarheid en minstens tien jaar kunnen meegaan. De ambitie is om het kunstwerk begin 2021 te onthullen.

 

Dieke Venema
Dieke Venema heeft gestudeerd aan ArtEZ Hoge School voor de Kunsten en De Ateliers in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar. De afgelopen jaren heeft ze veel verschillende projecten gedaan: tentoonstellingen binnen, maar ook in de openbare buitenruimte. Waarom ze graag aan de slag gaat met de Baanhoekweg? ‘De uitdaging zit in de lengte van de Baanhoekweg. De weg is vrij ruw met de vele aanwezige industrie, tegelijkertijd is er, in ieder geval in het voorjaar, ook veel groen wat de route natuurlijk maakt. Ik hou van die combinatie. Bovendien past het bij waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben: niet één autonoom beeld maken, maar verschillende werken die zich tot elkaar verhouden.’ Het idee van Dieke Venema kwam uit 61 inzendingen als beste uit de bus en daar is ze blij mee. ‘Ik wil met mijn ontwerp een project realiseren wat een geheel vormt met zijn omgeving, en verandert met de seizoenen en jaren. Het lijkt me mooi om de Baanhoekweg op deze manier een sterkere identiteit te geven.’

 

StaART

Het kunstwerk is een deelproject van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Andere onderdelen zijn Brugwachter Teus in het burgwachtershuisje van de Prins Hendrikbrug, een social sofaproject en buitenvitrines als prikborden voor en door de wijk. Het is een programma dat ontwikkeld is samen met de gemeente Dordrecht en diverse woningbouwcorporaties, bedrijven en lokale organisaties. Ambitie is om de komende jaren meer kunst- en cultuurprojecten op de Staart te ontwikkelen om zo de leefbaarheid aan te pakken en de Staart op de kaart te zetten. Nationaal Park De Biesbosch en de Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek zullen de komende jaren verder inzetten op de ambitie om de Baanhoekweg als verbinding tussen stad en natuur aantrekkelijker te maken.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Genieten van Cultuur op de Staart

Leer alles over kriebelbeestjes, schilder met aquarel of geniet van muziek. Het kan allemaal op de Cultuur Camping, die nog tot en met donderdag 13 juli te vinden is midden in de wijk De Staart en in de tuin van woonzorgcentrum De Merwelanden.

Actueel

Fietser gewond bij aanrijding op Merwedestraat

DORDRECHT – Op de Merwedestraat is vanmiddag even na vier uur een fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een automobilist. De man op de fiets kwam ten val en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie deed onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daarvoor was de oprit vanaf de Staart richting N3 tijdelijk afgesloten.

Actueel

De Merwelanden laat 86 aanleunwoningen renoveren

DORDRECHT – Woon- en zorgcentrum De Merwelanden laat 86 aanleunwoningen renoveren. Voor het project met de naam Maerwe Hoove werd donderdag de aanneemovereenkomst getekend door Corrie van Randwijk, bestuurder van De Merwelanden, en Van Baaren Aannemers.