Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

VERENIGING ‘DE BINNENVAART’ 30 JAAR JONG

Op 3 februari 2020 is het 30 jaar geleden, dat gedreven mensen bij elkaar zijn gekomen en vereniging ‘De Binnenvaart’ is opgericht. De ledenlijst bij aanvang van dit jaar geeft het aantal van 2930 ingeschreven leden. Houden we daarnaast rekening met de mensen, die ‘meevaren’ in de interesse aan de binnenvaart en de artikelen meelezen, dan kunnen we stellen, dat de vereniging niet meer weg te denken is in en rond de binnenvaart.

Omdat de vereniging niet alleen met het heden en verleden maar ook continu met de toekomst bezig is werd het tijd voor een nieuwe look op internet. Daarom presenteren wij op onze dertigste verjaardag de geheel vernieuwde website.

Zie www.debinnenvaart.nl

De agenda en de nieuwsberichten komen nu meer in beeld en de inhoud is geactualiseerd en veel gebruiksvriendelijker geworden. Een overzicht van de inhoud van het Binnenvaartdocumentatiecentrum is nu ook op de website te vinden.

Hierin is uiteraard opgenomen de internationale databank ‘De Binnenvaartschepen’ met data en nog meer foto’s. Deze is gekoppeld aan de in 2018 gelanceerde Binnenvaartapp die veelvuldig geraadpleegd wordt en daarmee duidelijk in een behoefte voorziet.

Ook op de MAROT wordt hard gewerkt aan de toekomst. Het ruim van de MAROT wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek door een entree met trappen. In het ruim komen binnendekken en nieuwe ruimschilden. In de loop van het jaar zal de MAROT afmeren in de zuidelijke insteekhaven van de voormalige scheepswerf De Biesbosch en wordt het centrale schip van Leefwerf  De Biesbosch.

In het nationale Binnenvaartmuseum is dit jaar de nieuwe expositie over ‘Voortstuwing’ te zien. Het museum is geopend op donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en voor groepen op afspraak. Daarnaast worden nog vele activiteiten georganiseerd raadpleeg hierover de geheel vernieuwde website; www.debinnenvaart.nl

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Kinderen onwel, school ontruimd

DORDRECHT – Een schoolgebouw aan de Wielingenstraat op de Staart is rond half twee vanmiddag ontruimd, nadat er een vreemde geur was waargenomen en enkele kinderen onwel waren geworden. Het gaat om een locatie waar het Stedelijk Dalton Lyceum les geeft aan onder meer Oekraïense kinderen. Meerdere eenheden van politie, ambulancedienst en de brandweer kwamen ter plaatse. De brandweermensen hebben metingen verricht, maar daarbij zijn ‘geen bijzonderheden’ gemeten, meldt een woordvoerder. De in de school aanwezige leerlingen en docenten zijn opgevangen in een sporthal. Er hoefde vooralsnog niemand medisch behandeld te worden.

Cultuur

‘Belevingswandeling’ langs kunstwerken en lichtprojecties rond Wantij

DORDRECHT – Vanaf vanavond kan in het kader van het Tij Festival een gratis belevingstocht langs indrukwekkende kunstwerken en lichtprojecties rond het Wantij gemaakt worden. Tot en met zondag kan dat dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur. De belevingstocht is geschikt voor volwassenen en kinderen. De route van een uur brengt je van historisch Dordrecht via de Prins Clausbrug naar de  Staart. Onderweg maak je kennis met de verschillende waterrijke kunstwerken rond de thema’s klimaatverandering en (stijgend) water. De wandeling loopt van het Otto Dickeplein tot de Biesboschhal, maar er is geen vast begin- of eindpunt. Je kunt overal opstappen.

Actueel

Woning op Staart drie maanden op slot vanwege flinke kwekerij

DORDRECHT – Een woning aan de Oosterdiep op de Staart moet van 10 november tot 10 februari 2023 op slot vanwege de vondst van een wietkwekerij met 338 planten, die op een professionele en bedrijfsmatige manier geëxploiteerd werd. De politie ontdekte de kwekerij op 20 september. De boel is ontmanteld en het pand gesloten.