Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Nieuwe fase groot onderhoud N3

Weekendafsluiting 4-7 september

Vrijdag 4 september 21.00 uur tot maandag 7 september 05.00 uur is de N3 in beide richtingen afgesloten tussen de Merwedestraat Dordrecht en de A16, inclusief alle toe- en afritten. Aannemer Boskalis start vanaf 20.00 uur met het afsluiten van de toe- en afritten. De N3 zelf is als laatste aan de beurt om 21.00 uur. Tijdens dit weekend wordt het Dordtse deel van de N3 tussen de Wantijbrug en de Copernicusweg omgebouwd naar een nieuwe situatie met minder rijstroken die tot eind december blijft duren. Vanaf 31 augustus staat vanaf de burgemeester Keijzerweg tot aan de Wantijbrug al een barrier om een rijstrook vrij te maken voor de hulpdiensten. Dit loopt vooruit op de nieuwe verkeerssituatie. Verkeer moet rekening houden met extra reistijd.

Omleidingen

*        Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de A15 en A16 en vice versa.

*        Lokaal verkeer tussen Dordrecht en Papendrecht kan ook via de Merwedestraat rijden. Houd hier rekening met extra verkeersdrukte.
Soms kan omrijden via de A15 en A16 (afslag 21 Dordrecht Centrum) sneller zijn. Lokaal verkeer wordt geadviseerd vooraf de route te bekijken.

*        Vervoer van gevaarlijke stoffen wordt omgeleid via de A16, A59, A27 en A15 en omgekeerd. Gele borden ter plaatse en informatieborden langs en boven de weg geven de omleidingsroute aan.

*        Het ziekenhuis is tijdens het weekend niet bereikbaar via de N3. Lokaal verkeer rijdt over de Laan der Verenigde Naties, Kapteynweg of Overkampweg. Verkeer van buiten Dordrecht neemt de A16, afslag 21 Dordrecht Centrum naar het ziekenhuis.

*        De fiets- en voetpaden langs de N3 blijven open tijdens de weekendafsluiting. Op de Wantijbrug is één zijde beschikbaar voor fietsers en voetgangers. Dit wordt met borden aangegeven.

*        Openbaar vervoer op deze route rijdt tijdens de afsluiting via een andere route.

 

Kijk  op www.n3werkzaamheden.nl voor alle actuele informatie over werkzaamheden,

afsluitingen en omleidingen.

 

Hinder beperken

Rijkswaterstaat doet er samen met de gemeenten alles aan om de hinder tijdens het groot onderhoud van de N3 zoveel mogelijk te beperken. Naast omleidingen kijken we ook naar maatregelen zoals het anders afstellen van verkeerslichten om de doorstroming te bevorderen. Ook plannen we de wegafsluitingen om telkens een nieuw stuk N3 om te bouwen zodat we hier veilig kunnen werken niet doordeweeks, maar in de weekenden. De weekendafsluiting van 4-7 september wordt ook benut om te werken aan het balanceren en testen van de Wantijbrug.

 

Weggebruikers kunnen zelf ook iets doen om de hinder te beperken door vaker de fiets of e-bike te pakken, op andere tijden (buiten de spits) te reizen of thuis of op een andere locatie te werken. Daarnaast kunnen bewoners vijf dagen lang gratis een e-bike proberen en is er voor automobilisten die overstappen op een (elektrische) fiets een kortingsregeling op de aanschaf. Aanmelden kan via de site Ways2go. Op dit moment hebben zich al 100 mensen gemeld voor een van de fietsacties. Werkgevers die interesse hebben in een advies over en ondersteuning bij ander reisgedrag van medewerkers kunnen contact opnemen met het samenwerkingsverband SamenBereikbaar. Via dit platform kan ook de communicatietoolbox N3 voor bedrijven worden aangevraagd.

apendrecht

Werkzaamheden
Er komt een nieuwe fundering en stil asfalt op de N3. We vervangen ook andere onderdelen van de weg zoals de verlichting en voegovergangen van bruggen en viaducten. Waar nodig voeren we onderhoud uit aan viaducten, bruggen en geluidschermen.

Tussen september 2020 en oktober 2021 wordt gewerkt aan de N3 bij Dordrecht (Merwedestraat – A16). Dit deel van de N3 wordt in vier fases opgepakt. De eerste fase, voor het deel van de N3 tussen de Merwedestraat – Copernicusweg, start vanaf 7 september 05.00 uur tot eind december. In die periode blijven drie rijstroken open. Twee richting A15 (Papendrecht) en één richting A16 (Breda). De rijstroken zijn versmald en er geldt een maximumsnelheid van 70 km/uur. Toe- en afritten blijven zoveel mogelijk open.

 

Forse opgave

Het groot onderhoud van de N3 en de renovatie van de Wantijbrug zijn onderdeel van de opgave van Rijkswaterstaat om de komende jaren de bestaande infrastructuur te vervangen en renoveren. Veel bruggen, viaducten, sluizen en tunnels stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn aan groot onderhoud of vervanging toe. Het verkeer is sindsdien enorm toegenomen en vrachtwagens zijn zwaarder geworden. Door renovatie of vervanging werkt Rijkswaterstaat aan de infrastructuur voor de komende generatie(s). Daarbij wordt gebruik gemaakt van slimme en duurzame technieken. Rijkswaterstaat werkt bij deze onderhoudsopgave samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten en marktpartijen. Daarnaast past Rijkswaterstaat de komende jaren in en rond de Drechtsteden het huidige wegennet aan om files te verminderen. Denk hierbij o.a. aan nieuwe aansluitingen van de A16 en A15 op de N3 en verbreding van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

De Merwelanden laat 86 aanleunwoningen renoveren

DORDRECHT – Woon- en zorgcentrum De Merwelanden laat 86 aanleunwoningen renoveren. Voor het project met de naam Maerwe Hoove werd donderdag de aanneemovereenkomst getekend door Corrie van Randwijk, bestuurder van De Merwelanden, en Van Baaren Aannemers.

Actueel

VIDEO: Ramp in Turkije leidt tot saamhorigheid in Dordrecht

DORDRECHT – Het is indrukwekkend om te zien wat er met name binnen de Turkse gemeenschap in Dordrecht los komt als gevolg van de natuurramp in Turkije. De saamhorigheid is groot. Er worden massaal spullen gedoneerd en heel veel mensen bieden hun vrijwillige inzet aan. Donderdag vormde zich een menselijke ketting van tientallen mensen bij de moskee op de Merwedestraat om opnieuw een vrachtwagen vol te laden met ingezamelde hulpgoederen voor de getroffenen in Turkije. Het zal niet de laatste vrachtwagen zijn die vanaf de Staart vertrekt, want de spullen blijven binnenstromen. Burgemeester Kolff stelde eerder deze week tijdens een bezoek aan de moskee namens de gemeente een bedrag vam 30.000 euro ter ondersteuning van hulptransporten.

Actueel

Kinderen onwel, school ontruimd

DORDRECHT – Een schoolgebouw aan de Wielingenstraat op de Staart is rond half twee vanmiddag ontruimd, nadat er een vreemde geur was waargenomen en enkele kinderen onwel waren geworden. Het gaat om een locatie waar het Stedelijk Dalton Lyceum les geeft aan onder meer Oekraïense kinderen. Meerdere eenheden van politie, ambulancedienst en de brandweer kwamen ter plaatse. De brandweermensen hebben metingen verricht, maar daarbij zijn ‘geen bijzonderheden’ gemeten, meldt een woordvoerder. De in de school aanwezige leerlingen en docenten zijn opgevangen in een sporthal. Er hoefde vooralsnog niemand medisch behandeld te worden.