Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Moestuin De Terp: Veelzijdige groene trekker op de Staart

Lente, en daarbij het begin van het tuinseizoen, is duidelijk aangebroken bij moestuin De Terp aan de Reggestraat. Als ik op deze zaterdagochtend in april het houten gebouw op het grasveld benader schijnt de zon volop, kleurt het gras felgroen en schieten plantjes omhoog. Ik word eerst begroet door het pittige gekraai van een haan en dan komt Jans Sieben aanlopen in zijn blauwe overall, pet en karakteristieke klompen. Hij biedt me vriendelijk een kopje thee aan en even later mag ik mijn naam zelf schrijven op een toepasselijke bekerhouder: een rood aardewerk bloempotje.

Aan het tuintafeltje schuiven ook Jan Vreedenburgh en Sabriëlle Groenenberg aan. En de zeer amicale, ietwat onstuimige, Engelse Stafford, Sky, die even later gezellig op de schoot van Jans klimt. Jan, die eveneens klompen draagt, is zo’n beetje de rechterhand van Jans en samen pakken ze de timmer-, schilder- en andere klusjes aan. Sabriëlle, genietend van een heerlijk broodje, zorgt voor de kippen van De Terp. Later ontmoet ik ook Gladys Jacobson, secretaris van de Stichting Moestuin De Terp; zij zorgt o.a. voor de nieuwsbrieven en bouwtekeningen.

 

Jans, Sabriëlle en Jan

Jans en Gladys

 

Ik vraag Jans voor een update sinds mijn laatste bezoek. Zo te zien is dit een ander gebouw dat nu haaks staat op de vorige locatie en een stuk verder van de randweg af. Jans knikt. “Ja, klopt, eind september zijn we na een grondonderzoek hiernaar verhuisd. Water, grond en groentes zijn onderzocht en alles was goedgekeurd maar deze plek is veiliger wat betreft het verkeer. Er zou bijvoorbeeld een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen van de weg kunnen raken, dus hier zitten we beter.

“We hopen ook, met subsidie, op een nieuw gebouw maar dat zal pas eind van het tuinseizoen zijn in verband met het aanvragen van vergunningen. De bedoeling is dat we drie tuinen gaan oprichten: een moestuin, een kloostertuin en een speeltuin.” Voor de moestuin staan er houten bakken op verhogingen voor zo’n 20 deelnemers. De kloostertuin gaat bestaan uit 17 rondvormige bakken gevuld met diverse blauwe bloemen. En de speeltuin wordt geen gewoonlijke kinderspeelplek met wipkip, glijbaan en schommels maar een natuurlijke parcours met eventueel boomstammen, een waterplas en klimbomen opgesteld in een bosgebiedje.

Jans neemt me mee voor een kleine rondleiding. “Hier aan de rand van de tuin zijn we bezig een bomenlaan te creëren. We hebben al appel-, peren-, kersen- en perzikbomen geplant, ook witte bes- en kruisbesstruiken. En hier hebben we Japanse zilversparren gepoot; die zouden oorspronkelijk worden vernietigd, dus wij konden ze voor een klein prijsje kopen. Ze werken zuiverend voor de lucht en zullen het verkeersgeluid dempen. We hebben ook alvast zaden gekocht voor een veldbloementuin maar dat zal nog niet dit jaar lukken, waarschijnlijk wel zonnebloemen alvast.

Hij wijst naar een kleine nestgelegenheid. “Een bijenhotel,” legt hij uit. “Wij zoeken nog iemand die verstand heeft van bijen om hiermee aan de slag te gaan.” Rondfladderende witte en oranje vlinders hebben in ieder geval de weg al gevonden naar de moestuin. Evenals een roodborst, een specht… en drie piepkleine muisjes.

Jans: “We zijn nu zo’n twee-en-een-halve jaar bezig. Alles is hergebruikt of via subsidies verkregen. We werken via de wijkmanager, Wilma Wubben, sinds kort ook samen met Woon- en Zorgcentrum De Merwelanden. Het is de bedoeling dat woensdagmiddagen, als vaste activiteit op de agenda, bewoners van het centrum Moestuin De Terp kunnen bezoeken. Er staan twee of drie bakken klaar zodat ze zelf wat groentes of bloemen kunnen kweken.”

De Terp is ook betrokken, samen met de wijk Sterrenburg, bij het project Jantje Beton met als doel meer natuurlijk bewegen voor kinderen. Onlangs is een manifest getekend en plannen vastgelegd, weer in samenwerking met de wijkmanager. En, vanuit de bibliotheek, is er nog een nieuw project in de maak: leerlingen van middelbare scholen kunnen in bepaalde vakken huiswerkbegeleiding gaan krijgen hier, als voorbereiding van hun examens.

Kinderen in de wijk zijn trouwens sowieso al betrokken bij De Terp. Jans wijst naar een speelhut dat hij heeft gemaakt van houtresten. Daar spelen buurtkinderen graag in en ze helpen hem een handje met klusjes in de moestuin. Hij laat mij een houten paal zien waar ze hun namen in hebben gesneden.

De vier kippen

 

Last but not least toont hij mij een voormalig konijnenhok dat opgeknapt en wel nu dienst doet als verblijf voor de drie kippen en de haan die De Terp rijk is: twee Brahma’s en twee Wyandottes. “De kippen leggen momenteel één ei per dag,” vertelt Jans erbij. “Later in het seizoen leggen ze meer.”

Jans is blij dat de moestuin een steentje bijdraagt aan een positiever imago van De Staart. Wijkbewoners die wat advies willen voor hun tuintjes kunnen gerust een bezoekje brengen. Donaties in de vorm van geld of o.a. planten en gereedschap zijn uiteraard ook nog steeds welkom. Belangstellenden kunnen contact met de stichting opnemen via moestuin.deterp@gmail.com.

Voor meer foto’s kijk hier.

Tekst en foto’s: Nellie Harrewijn

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Kinderen onwel, school ontruimd

DORDRECHT – Een schoolgebouw aan de Wielingenstraat op de Staart is rond half twee vanmiddag ontruimd, nadat er een vreemde geur was waargenomen en enkele kinderen onwel waren geworden. Het gaat om een locatie waar het Stedelijk Dalton Lyceum les geeft aan onder meer Oekraïense kinderen. Meerdere eenheden van politie, ambulancedienst en de brandweer kwamen ter plaatse. De brandweermensen hebben metingen verricht, maar daarbij zijn ‘geen bijzonderheden’ gemeten, meldt een woordvoerder. De in de school aanwezige leerlingen en docenten zijn opgevangen in een sporthal. Er hoefde vooralsnog niemand medisch behandeld te worden.

Cultuur

‘Belevingswandeling’ langs kunstwerken en lichtprojecties rond Wantij

DORDRECHT – Vanaf vanavond kan in het kader van het Tij Festival een gratis belevingstocht langs indrukwekkende kunstwerken en lichtprojecties rond het Wantij gemaakt worden. Tot en met zondag kan dat dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur. De belevingstocht is geschikt voor volwassenen en kinderen. De route van een uur brengt je van historisch Dordrecht via de Prins Clausbrug naar de  Staart. Onderweg maak je kennis met de verschillende waterrijke kunstwerken rond de thema’s klimaatverandering en (stijgend) water. De wandeling loopt van het Otto Dickeplein tot de Biesboschhal, maar er is geen vast begin- of eindpunt. Je kunt overal opstappen.

Actueel

Woning op Staart drie maanden op slot vanwege flinke kwekerij

DORDRECHT – Een woning aan de Oosterdiep op de Staart moet van 10 november tot 10 februari 2023 op slot vanwege de vondst van een wietkwekerij met 338 planten, die op een professionele en bedrijfsmatige manier geëxploiteerd werd. De politie ontdekte de kwekerij op 20 september. De boel is ontmanteld en het pand gesloten.