Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

FEESTELIJKE START VAN UITVOERING LEEFWERF DE BIESBOSCH OP HET ZWARTE ZWAANTJE

Vrijdagmiddag 24 mei 2019 ging een flinke groep genodigden en enthousiastelingen vanaf de Rene Siegfried met de Veerdienst 3 naar H.I. Ambacht, naar het Zwarte Zwaantje, dat daar aangemeerd ligt.

Het Zwarte Zwaantje is een voormalige stoompont tussen Gorinchem en Sleeuwijk. Later is het als speeltuinschip ingericht en lag het in de Maashaven in Rotterdam. Zij wordt nu gerestaureerd om uiteindelijk onderdeel van het publiek toegankelijke drijvende park in de Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven te worden.

De bijeenkomst was de start van de uitvoering van het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch, na jarenlange intensieve voorbereiding. Een bijzonder moment om met elkaar te vieren.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch wordt gefinancierd met subsidies vanuit de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht. Leefwerf De Biesbosch vertelt het sociaal-economische verhaal van onze bijzondere maritieme topregio.

Zo toont Leefwerf De Biesbosch met het behoud van twee Franse motors, schepen die in het kader van de Marshall-hulp zijn gebouwd, de kracht van regionale en internationele samenwerking. Niet voor niets hebben de Fransen en Amerikanen destijds in de regio Drechtsteden Scheepswerf De Biesbosch uitgekozen als werf die de Franse motors ontworpen, geassembleerd en onderhouden heeft.

Partner Stichting De Binnenvaart heeft de Franse motor Marot gekocht, welke publiek toegankelijk wordt. Dit schip ligt nu nog langszij de Rene Siegfried, totdat haar ligplaats in de Zuidelijke Insteekhaven gereed is.

Initiatiefnemer Elio Barone was bijzonder verheugd om op deze zonovergoten dag de vele belangstellenden hartelijk welkom te heten op het Zwarte Zwaantje Voorzitter Martine van Lier bracht de historie van het initiatief in herinnering. Dankzij de grote volharding van Elio Barone komt het nu eindelijk tot uitvoering. Er is inmiddels een stevige structuur rondom het burgerinitiatief met nieuw bestuur, een Bouwcommissie en een Raad van Advies. Martine moet vanwege een nieuwe functie haar voorzitterschap helaas opgeven. Zij heeft evenwel het volste vertrouwen dat het initiatief nu succesvol de eindstreep gaat halen.

Patty van der Kley van de Provincie Zuid-Holland vertelde dat voor de Provincie de Erfgoedlijnen van groot belang zijn, die financieel goed worden ondersteund. Ze hoopt dat dat zo blijft met de nieuwe coalitie.

Wethouder Rinette Reynvaan zei dat tussen droom en daad veel praktische bezwaren en wetten staan. Ook bij dit burgerinitiatief. Maar dat het er nu toch van gaat komen: “Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit, om de historische aspecten van de Stadswerven te behouden en om oude schepen creatief te gaan gebruiken”.

Burgemeester Heijkoop van H.I. Ambacht woont pal tegenover de ligplaats van het Zwarte Zwaantje. Hij was benieuwd wat het Zwarte Zwaantje ooit was. Nu hij weet wat het Zwarte Zwaantje is, was hij heel trots op het burgerinitiatief. “Het burgerinitiatief heeft mijn hart gestolen”.

Hij verwachtte dat de nieuwe coalitie in de Provinciale Staten juist meer dan minder gaat uitgeven aan historisch erfgoed. Hij memoreerde aan het feit dat er veel kleinere maritieme bedrijven zijn in onze regio, wat zo kenmerkend is voor de Drechtsteden.

Jos Hubens van Stichting De Binnenvaart vertelde over de belangrijke rol die scheepswerf De Biesbosch heeft gespeeld als innovator. De Franse motors waren iconische schepen. Vele jaren geleden zei hij tegen Elio: “Je moet een Franse motor nemen als centraal schip van de Leefwerf!”

Vereniging De Binnenvaart heeft een prachtig boek uitgegeven over Scheepswerf De Biesbosch en de daar gebouwde schepen. Ter ere van deze scheepswerf heeft Vereniging De Binnenvaart een monument gemaakt, welke naast de Rene Siegfried staat.

Penningmeester Martin Bloem vertelde dat het initiatief nu vanaf 0 euro start, gezien de subsidies enkel toereikend zijn voor de meest noodzakelijke aspecten. Daarom vroeg hij aandacht om sponsor of donateur te worden van Stichting Leefwerf De Biesbosch.

Hierna volgde het moment van de onthulling van het welkomstbord met het logo van Leefwerf De Biesbosch. Na wat rukken en trekken viel het doek uiteindelijk en kwam het bord tevoorschijn en straalde in de volle zon.

Hierna was er tijd voor een toast op een succesvolle realisatie. Op deze bijzondere middag. Op naar een bijzonder resultaat.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Azijnzuurlekkage bij Chemours

DORDRECHT – De brandweer is in actie gekomen op het terrein van Chemours. Er is een lekkage van azijnzuur geconstateerd. De brandweer zet waterschermen in om eventuele verspreiding van de damp te voorkomen. Er worden metingen in de omgeving verricht. Het is nog niet duidelijk hoe groot de lekkage is.

Actueel

Koude Nieuwjaarsduik

DORDRECHT – Rond de honderd mensen begonnen 2020 met een behoorlijk koude Nieuwjaarsduik in De Merwelanden. Het was de laatste editie die door NatuurlijkSportief werd georganiseerd. De hoop is dat een andere organisatie deze traditie volgend jaar wil voortzetten.

Actueel

Twee feestjes ineen bij Geef Het Dordt

DORDRECHT – Geef Het Dordt vierde woensdag twee feestjes ineen. Bij het nieuwe onderkomen aan de Merwedestraat van de vrijwilligersorganisatie die mensen op weg helpt uit de armoede werd het SinterKerstfeest gevierd. Op het plein was een markt met kraampjes, hapjes, drankjes en kinderactiviteiten. Binnen cadeautjes uitgedeeld voor de hartverwarmende decemberactie. Natuurlijk waren zowel Sinterklaas als de Kerstman erbij.