Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

FEESTELIJKE START VAN UITVOERING LEEFWERF DE BIESBOSCH OP HET ZWARTE ZWAANTJE

Vrijdagmiddag 24 mei 2019 ging een flinke groep genodigden en enthousiastelingen vanaf de Rene Siegfried met de Veerdienst 3 naar H.I. Ambacht, naar het Zwarte Zwaantje, dat daar aangemeerd ligt.

Het Zwarte Zwaantje is een voormalige stoompont tussen Gorinchem en Sleeuwijk. Later is het als speeltuinschip ingericht en lag het in de Maashaven in Rotterdam. Zij wordt nu gerestaureerd om uiteindelijk onderdeel van het publiek toegankelijke drijvende park in de Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven te worden.

De bijeenkomst was de start van de uitvoering van het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch, na jarenlange intensieve voorbereiding. Een bijzonder moment om met elkaar te vieren.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch wordt gefinancierd met subsidies vanuit de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht. Leefwerf De Biesbosch vertelt het sociaal-economische verhaal van onze bijzondere maritieme topregio.

Zo toont Leefwerf De Biesbosch met het behoud van twee Franse motors, schepen die in het kader van de Marshall-hulp zijn gebouwd, de kracht van regionale en internationele samenwerking. Niet voor niets hebben de Fransen en Amerikanen destijds in de regio Drechtsteden Scheepswerf De Biesbosch uitgekozen als werf die de Franse motors ontworpen, geassembleerd en onderhouden heeft.

Partner Stichting De Binnenvaart heeft de Franse motor Marot gekocht, welke publiek toegankelijk wordt. Dit schip ligt nu nog langszij de Rene Siegfried, totdat haar ligplaats in de Zuidelijke Insteekhaven gereed is.

Initiatiefnemer Elio Barone was bijzonder verheugd om op deze zonovergoten dag de vele belangstellenden hartelijk welkom te heten op het Zwarte Zwaantje Voorzitter Martine van Lier bracht de historie van het initiatief in herinnering. Dankzij de grote volharding van Elio Barone komt het nu eindelijk tot uitvoering. Er is inmiddels een stevige structuur rondom het burgerinitiatief met nieuw bestuur, een Bouwcommissie en een Raad van Advies. Martine moet vanwege een nieuwe functie haar voorzitterschap helaas opgeven. Zij heeft evenwel het volste vertrouwen dat het initiatief nu succesvol de eindstreep gaat halen.

Patty van der Kley van de Provincie Zuid-Holland vertelde dat voor de Provincie de Erfgoedlijnen van groot belang zijn, die financieel goed worden ondersteund. Ze hoopt dat dat zo blijft met de nieuwe coalitie.

Wethouder Rinette Reynvaan zei dat tussen droom en daad veel praktische bezwaren en wetten staan. Ook bij dit burgerinitiatief. Maar dat het er nu toch van gaat komen: “Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit, om de historische aspecten van de Stadswerven te behouden en om oude schepen creatief te gaan gebruiken”.

Burgemeester Heijkoop van H.I. Ambacht woont pal tegenover de ligplaats van het Zwarte Zwaantje. Hij was benieuwd wat het Zwarte Zwaantje ooit was. Nu hij weet wat het Zwarte Zwaantje is, was hij heel trots op het burgerinitiatief. “Het burgerinitiatief heeft mijn hart gestolen”.

Hij verwachtte dat de nieuwe coalitie in de Provinciale Staten juist meer dan minder gaat uitgeven aan historisch erfgoed. Hij memoreerde aan het feit dat er veel kleinere maritieme bedrijven zijn in onze regio, wat zo kenmerkend is voor de Drechtsteden.

Jos Hubens van Stichting De Binnenvaart vertelde over de belangrijke rol die scheepswerf De Biesbosch heeft gespeeld als innovator. De Franse motors waren iconische schepen. Vele jaren geleden zei hij tegen Elio: “Je moet een Franse motor nemen als centraal schip van de Leefwerf!”

Vereniging De Binnenvaart heeft een prachtig boek uitgegeven over Scheepswerf De Biesbosch en de daar gebouwde schepen. Ter ere van deze scheepswerf heeft Vereniging De Binnenvaart een monument gemaakt, welke naast de Rene Siegfried staat.

Penningmeester Martin Bloem vertelde dat het initiatief nu vanaf 0 euro start, gezien de subsidies enkel toereikend zijn voor de meest noodzakelijke aspecten. Daarom vroeg hij aandacht om sponsor of donateur te worden van Stichting Leefwerf De Biesbosch.

Hierna volgde het moment van de onthulling van het welkomstbord met het logo van Leefwerf De Biesbosch. Na wat rukken en trekken viel het doek uiteindelijk en kwam het bord tevoorschijn en straalde in de volle zon.

Hierna was er tijd voor een toast op een succesvolle realisatie. Op deze bijzondere middag. Op naar een bijzonder resultaat.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Opnieuw hardrijders op de bon op Merwedestraat

DORDRECHT – Bij een controle op de Merwedestraat op de Staart werden in januari in een half uurtje negen bekeuringen uitgeschreven voor een te hoge snelheid. Woensdagmiddag werd de actie nog eens herhaald. Agenten installeerden zich ter hoogte van de Jumbo met lasergun. In een half uur tijd kregen nu tien automobilisten een bekeuring.

Actueel

Lezersfoto

DORDRECHT – ‘Jullie wilden iets anders dan zwanen’, schrijft Renée van Noort. ‘Welnu, hier heb ik iets heel anders. Deze veenmol lag bij mij in de straat, het Keteldiep op de Staart. Het is een bedreigde soort door uitdroging van zijn leefgebied. Heel triest dat zoiets moois uitsterft…’

Actueel

aMeezing-koor zet zorgcentrum op z’n kop

DORDRECHT – Het aMeezing projectkoor treedt dit jaar niet alleen op op Big Rivers. Het trekt ook twee keer de wijk in. Deze vrijdag deed het dat met Noble als solist in zorgcentrum De Merwelanden. De bewoners konden het erg waarderen. Op 28 juni wordt het nog eens dunnetjes overgedaan in de Tromptuin. Big Rivers organiseert deze muzikale meezingmiddagen samen met de gemeente Dordrecht in het kader van de campagne #jebentnietalleen, waarmee de strijd tegen eenzaamheid wordt aangegaan.